Η διαδικτυακή πύλη για την υγεία.

Χωρίς Αναισθητικό. Όλα για την υγεία σ'ένα κλικ !!!

Στόχος μας :

Η σοβαρή, έγκυρη, συνεχή ενημέρωση για θέματα υγείας.

Γιατί εμείς

Χωρίς Αναισθητικό προβάλλουμε όλα τα τελευταία νέα από τον χώρο της Υγείας.

Είμαστε εδώ

για να σας ενημερώνουμε συνεχώς για όλα όσα σας ενδιαφέρουν

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Το τελευταίο αντίο... Σας ευχαριστώ...!!!



Το Χωρίς Αναισθητικό , όταν δημιουργήθηκε , είχα ως σκοπό και στόχο την ενημέρωση για θέματα γύρω από τον χώρο της υγείας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους το αγάπησαν και έγιναν αναγνώστες του.
Όλα όμως στην ζωή κάποτε τελειώνουν…

Δυστυχώς θα πρέπει να σας αποχαιρετίσω από εδώ για προσωπικούς λόγους δεν θα είναι εφικτό πλέον η ενημέρωσή σας από εμένα…

Σίγουρα υπάρχουν πληθώρα site με ίδιο περιεχόμενο και στα οποία θα μπορείτε να ενημερώνεστε γύρω από θέματα της υγείας.

Σας ευχαριστώ όλους έναν προς ένα για την αγάπη την οποία έδειξαν στην δουλειά μου …
Σας εύχομαι Καλή Ζωή και Καλή Υγεία…!!!

Στην υγειά σας!!!

Ξένια Καραγεώργη

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση στην θεραπευτική αντιμετώπιση των κηλών



Η  λαπαροσκοπική αποκατάσταση με τη χρήση πλέγματος είναι η πλέον ενδεδειγμένη γρήγορη και αποτελεσματική  θεραπευτική αντιμετώπιση για την  βουβωνοκήλη και τις άλλες μορφές  κήλης.
Αυτό τονίζεται στα συμπεράσματα του 28ου Πανελλήνιου Συνέδριου Χειρουργικής με Διεθνές Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα  21-24 Νοεμβρίου  και στο οποίο παρουσιάστηκαν  τα αποτελέσματα πολλών χειρουργικών κλινικών για το θέμα.

 « Με την λαπαροσκοπική μέθοδο  ο ασθενής αποφεύγει τις τομές που αφήνει το ανοιχτό χειρουργείο ενώ  μετεγχειρητικά κινητοποιείται άμεσα και επιστρέφει σε 3-4 ημέρες στις καθημερινές του δραστηριότητες, χωρίς πόνο» τονίζει  ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών ( κλινική Περιστερίου) ο οποίος  παρουσίασε στο συνέδριο τα αποτελέσματα της Κλινικής του, στην αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης με χρήση πλέγματος.

Όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο ,κατά την διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων, μόνο  όταν ο ασθενής δεν επιθυμεί να υποβληθεί σε γενική νάρκωση ή  όταν λόγοι υγείας δεν το επιτρέπουν,  τότε  η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία μέσω μιας τομής τριών εκατοστών με χρήση πλέγματος. Όπως τόνισε ο Δρ Ξιάρχος στην πλειοψηφία τους οι ασθενείς, προτιμούν την τοπική αναισθησία και τρείς  ώρες μετά την επέμβαση λαμβάνουν εξιτήριο, ενώ στην κλινική συνολικά παραμένουν  για λιγότερο από 6 ώρες (κλινική μιας ημέρας).
Η χειρουργική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης με τοπική αναισθησία και χωρίς νοσηλεία του ασθενούς, αποτελεί ασφαλή και οικονομική αντιμετώπιση της νόσου, με άριστα αποτελέσματα και με απουσία των επιπλοκών της νάρκωσης.
Είναι ιδιαίτερα ευεργετική σε ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν άλλου είδους αναισθησία λόγω σοβαρών καρδιοαναπνευστικών προβλημάτων. Η  χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης αλλά και των άλλων μορφών κήλης καλύπτεται απ’ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας.
 «Η επέμβαση αποκατάστασης της κήλης , συνέχισε ο κ Ξιάρχος, αποτελεί την πιο συχνή επέμβαση της χειρουργικής  στο δυτικό κόσμο,  καθώς κάθε χρόνο πραγματοποιούνται  πάνω από δύο εκατομμύρια τέτοιες επεμβάσεις. Η επέμβαση και με τοπική αναισθησία είναι απόλυτα ασφαλής» .

                   ΠΩΣ   ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ     Η     ΚΗΛΗ

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η κήλη προκαλείται όταν υπάρξει ρήξη στο κοιλιακό τοίχωμα και δημιουργηθεί οπή μέσω της οποία βγαίνει προς τα έξω μέρος του εντέρου.
Ο ασθενής νοιώθει μια διόγκωση, κάτι που βγαίνει και φουσκώνει προς τα έξω ,όπως ακριβώς προβάλλει η σαμπρέλα μέσα από μια σχισμή στο λάστιχο.
Αυτή η προβολή, που μπορεί να προκαλεί αίσθημα βάρους ή και πόνο,  μπορεί να απειλήσει την υγεία του ασθενούς αν υποστεί περίσφιξη. Τότε η διάτρηση του εντέρου είναι προ των πυλών και ο κίνδυνος περιτονίτιδας υπαρκτός. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει  άμεσα να χειρουργούνται οι κήλες.

    ΜΟΡΦΕΣ - ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ   ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ       ΚΗΛΩΝ

·        Βουβωνοκήλη ( η συχνότερη μορφή  στους άνδρες),
·        Ομφαλοκήλη (εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες)
·        Μηροκήλη ( αποτελεί  το 5%-7% του συνόλου των κηλών-κυρίως  σε παχύσαρκες και πολύτοκες γυναίκες.)
·        Κοιλιοκήλη ( κήλη λευκής γραμμής, μετεγχειρητική κήλη ).       
              Διάφοροι είναι οι  παράγοντες και  οι καταστάσεις, μόνοι ή σε συνδυασμό μεταξύ τους, που  ευνοούν τη δημιουργία της κήλης. Οι πιο σημαντικοί είναι:
·        Η συγγενής προδιάθεση (πολλές φορές κατά τη γέννηση).
·        Η διαταραχή στην ισορροπία σύνθεσης – αποδόμησης του κολλαγόνου (προχωρημένη ηλικία, υποσιτισμός ή κακή διατροφή).
·        Οι καταστάσεις που προκαλούν αύξηση της πίεσης    στην κοιλιά (παχυσαρκία, χρόνιος βήχας, δυσκοιλιότητα, πολλαπλοί τοκετοί, βαριά χειρωνακτική εργασία).
·        Τα τραύματα ή/και οι εγχειρητικές τομές (λόγω της εξασθένησης που προκαλούν στα τοιχωμάτων κατά μήκος των ουλών και της διαταραχής της νευρώσεως σε γειτονική με το τραύμα περιοχή).





Στην υγειά σας!!!
Πηγή: www.axiarchos.gr

Πώς οι σκύλοι μαθαίνουν τις λέξεις



Αν πείτε στον σκύλο σας «που είναι το μπαλάκι σου;» αυτός αμέσως θα τρέξει να το βρει. Πώς καταλαβαίνει τις ανθρώπινες λέξεις; Η επιστήμη δεν είχε ασχοληθεί ποτέ με αυτό το ερώτημα.

Τώρα μια ομάδα ερευνητών εξέτασε το ζήτημα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο καλύτερός μας φίλος έχει μια αντίληψη της γλώσσας εντελώς διαφορετική από τη δική μας: αντί να συνδέει τις λέξεις με το σχήμα των αντικειμένων, όπως ο άνθρωπος, τις συνδέει με το μέγεθος και την υφή τους.

Άνθρωποι και σκύλοι

Τα παιδιά, όταν αρχίζουν να μιλούν, μαθαίνουν τη γλώσσα συνδέοντας τις λέξεις με το σχήμα των αντικειμένων. Αυτό σημαίνει ότι όταν ένα παιδί μάθει τη λέξη «μπάλα», αν του δείξετε μια σειρά από αντικείμενα που έχουν είτε παρόμοιο σχήμα είτε παρόμοιο μέγεθος είτε παρόμοια υφή με τη μπάλα του, θα αντιληφθεί ως «μπάλα» τα αντικείμενα που έχουν το ίδιο σφαιρικό σχήμα με αυτήν και όχι εκείνα που έχουν το ίδιο μέγεθος ή την ίδια υφή.

Οι σκύλοι από την πλευρά τους, αν και δεν μιλούν, έχουν αποδεδειγμένα την ικανότητα να συνδέουν τις «ανθρώπινες» λέξεις με συγκεκριμένα αντικείμενα, όπως τα παιχνίδια τους, αλλά κανείς ως τώρα δεν γνώριζε μέσω ποιας διαδικασίας γίνεται αυτό. Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Λίνκολν της Βρετανίας αποφάσισε να το διερευνήσει με τη βοήθεια του Γκέιμπλ, ενός πεντάχρονου Border Collie με εξαιρετική ικανότητα στην εκμάθηση λέξεων και σχετικά πλούσιο «λεξιλόγιο».

Αρχικά οι επιστήμονες εξέτασαν αντικείμενα που τα ονόματά τους ήταν γνωστά στον Γκέιμπλ και στη συνέχεια «μύησαν» το collie σε καινούργια ονόματα και αντικείμενα με διαφορετικό μέγεθος, σχήμα και υφή. Διαπίστωσαν ότι αρχικά ο σκύλος κατηγοριοποιούσε τα αντικείμενα με βάση το μέγεθός τους ενώ αργότερα, καθώς εξοικειωνόταν με αυτά, τα ξεχώριζε με βάση την υφή τους. Το σχήμα δεν φάνηκε να παίζει κανένα ρόλο.
Διαφορετικά «λεξικά», διαφορετικοί κόσμοι;

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «PLoS ONE», καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το νοητικό λεξικό – η μακροπρόθεσμη καταγραφή πληροφοριών που αφορούν τον ήχο, το νόημα, τη συντακτική χρήση κ.λπ. των λέξεων – είναι ριζικά διαφορετικό στους σκύλους σε σχέση με τους ανθρώπους, τόσο ως προς τη δομή όσο και ως προς τη λειτουργία του.

«Αν και ο σκύλος σας καταλαβαίνει την εντολή “πιάσε το μπαλάκι”, μάλλον σκέφτεται το αντικείμενο με πολύ διαφορετικό τρόπο από ό,τι εσείς» ανέφερε ο Δρ Εμίλ Φαν Ντερ Ζέε, εκ των επικεφαλής της μελέτης. Όπως πρόσθεσε, ένας παράγοντας ο οποίος ενδέχεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη δομή του νοητικού λεξικού είναι ο τρόπος με τον οποίο οργανώνονται οι αισθητικές πληροφορίες στο κάθε είδος.

«Το ανθρώπινο οπτικό σύστημα είναι συντονισμένο στην ανίχνευση του σχήματος των αντικειμένων για την αναγνώρισή τους» εξήγησε. «Στα πειράματά μας αποκλείσαμε τη χρήση οσφρητικών ερεθισμάτων από τον Γκέιμπλ. Φαίνεται ότι το οπτικό του σύστημα και τα αισθητικά ερεθίσματα που σχετίζονται με την περιοχή του στόματός του είναι εστιασμένα στο μέγεθος και στην υφή, και όχι στο σχήμα. Μελλοντικά πειράματα θα δείξουν τον ρόλο που παίζει η όσφρηση στην κατηγοριοποίηση των λέξεων από τον σκύλο».

Πέραν του ότι φωτίζουν με έναν νέο τρόπο τη λειτουργία της ομιλίας στον άνθρωπο μέσω της σύγκρισης με ένα άλλο είδος τα ευρήματα προσφέρουν επίσης στοιχεία για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ιδιαίτερα για σκύλους-συνοδούς και σκύλους εργασίας.

Στην υγειά σας!!!

Αποτέλεσμα έρευνας: Οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο χαζοί



Αν σκεφτείς λίγο τα «θαύματα» της τεχνολογίας που χρησιμοποιείς κάθε μέρα, θα πεισθείς ότι έχεις γίνει πιο έξυπνος. Νομίζεις…

Κινητά τηλέφωνα, ασύρματα δίκτυα, λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, DNA τεστ που γίνονται στο σπίτι. Νομίζεις ότι όλα αυτά σε κάνουν πιο έξυπνο; Αν πιστέψουμε όσα βρήκε επιστημονική έρευνα του πανεπιστημίου του Stanford, μάλλον όχι.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση “Τrends in Genetics” με επικεφαλής τον Gerald Crabtree, ισχυρίζεται ότι η εξέλιξη μας κάνει στην πραγματικότητα πιο χαζούς και ότι η ευφυία του ανθρώπινου είδους κορυφώθηκε λίγο πριν οι κυνηγοί πρόγονοί μας εγκαταλείψουν την Αφρική αναζητώντας άλλες πατρίδες.

“Η ζωή εκείνη την εποχή ήταν πραγματικά δύσκολη και τα γονίδια των προϊστορικών προγόνων είχαν συνεχώς την πίεση να αναπαραχθούν πιο επιλεκτικά, ώστε να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους. Αυτό, για το ανθρώπινο είδος σήμαινε να γίνουν εξυπνότεροι”, εξηγεί ο Crabtree, καθηγητής αναπτυξιακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Stanford.

Η εξέλιξη των ανθρώπων σημειώθηκε σε ποσοστό άνω του 99% όταν εκείνοι ζούσαν σε κοινότητες που συντηρούνταν από το κυνήγι, που σημαίνει ότι έπρεπε να είναι εύστροφοι για να επιβιώσουν.

Όταν άρχισαν όμως να ζουν σε πυκνοκατοικημένες αγροτικές εκτάσεις, η πίεση για εξέλιξη μειώθηκε και από τότε υπάρχει αργή και πτωτική τάση στις νοητικές ικανότητές τους, η οποία, αντίθετα με ό,τι θα πίστευες, στην τεχνολογική εποχή έχει γίνει ακόμα μεγαλύτερη, αφού οι ευκολίες που παρέχει η τεχνολογία δεν απαιτούν ιδιαίτερο κόπο και σκέψη.

Όπως λένε εξάλλου οι ειδικοί, η ανθρώπινη ευφυΐα καθορίζεται από περίπου 2.000 με 5.000 γονίδια, ιδιαίτερα επιρρεπή σε επιβλαβείς αλλαγές και μεταλλάξεις.

Πολλοί ωστόσο είναι οι επιστήμονες που αντιμετωπίζουν με μεγάλη επιφύλαξη τα αποτελέσματα της έρευνας. Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι με την πάροδο των χρόνων η ευφυΐα όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά αντιθέτως αυξήθηκε.
Στην υγειά σας!!!

Πηγή: cosmo.gr

Λιγότερη τηλεόραση, περισσότερη ζωή!



Η τηλεόραση είναι μια συσκευή που άλλαξε την ιστορία αλλά και την καθημερινότητα της ανθρώπινης ζωής. Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι η υπερβολική παρακολούθηση επιβαρύνει το πνεύμα. Ειδικοί όμως υποστηρίζουν ότι επηρεάζει και τη αισθηματική μας υγεία σε βαθμό μάλιστα αντίστοιχο του καπνίσματος.

Η καθιστική ζωή είναι ένα από τα μεγάλα κακά της εποχής μας, λένε οι ειδικοί, και η τηλεόραση είναι γεγονός πως συμβάλλει πολύ στο καθισιό. Τόσο πολύ μάλιστα που κάτι σε… ρίζες απλώνονται κάτω από τον καναπέ! Όπως αναφέρει η «Huffington Post», σε πρόσφατη μελέτη Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν πως για κάθε ώρα που περνάμε καθισμένοι μπροστά στην τηλεόραση χάνουμε 22 λεπτά ζωής, ενώ έχει τις ίδιες επιπτώσεις με το κάπνισμα! Η αλόγιστη χρήση της τηλεόρασης ευθύνεται για πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας, από εγκεφαλικό έως και καρδιακή προσβολή.

«Η τηλεόραση συνδέεται με κακή υγεία και συγκρίνεται με την έλλειψη άσκησης και το κάπνισμα. Χρόνιες ασθένειες εμφανίζονται σε άτομα από 25 ετών και πάνω, ενώ παρατηρείται πως κάποιος πιο εύκολα θα κόψει το κάπνισμα παρά την τηλεόραση», λένε οι ερευνητές. Ειδικά τα παιδιά βλέπουν από 3 έως και 5 ώρες τηλεόραση τη μέρα, και με λίγους μαθηματικούς υπολογισμούς αυτό μεταφράζεται σε 2 με 5 χρόνια ζωής λιγότερα!
 Μάλλον δεν αξίζει τον κόπο. Ή καλύτερα… καθόλου δεν αξίζει τον κόπο!


Στην υγειά σας!!!

Έλληνας επιστήμονας θεραπεύει την κατάθλιψη



Ερευνητές μελετούν μια νέα μέθοδο για τη θεραπεία της κατάθλιψης που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις παλιές παραδοσιακές μεθόδους, όπως το ηλεκτροσόκ.

Ο ελληνικής καταγωγής δρ Ζαφείρης (Τζεφ) Δασκαλάκης, ψυχίατρος στο Κέντρο Εθισμού και Ψυχικής Υγείας του πανεπιστημίου τουΤορόντο, είναι από τους πρωτεργάτες της έρευνας για τη νέα μαγνητική θεραπεία.

Σημειωτέον ότι το ηλεκτροσόκ αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1930 και πρόκειται για ηλεκτροσπασμοθεραπεία που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα ως μέσο για τη θεραπεία της σοβαρής κατάθλιψης σε ασθενείς που δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλες μορφές θεραπείας, όπως την παροχή συμβουλευτικής ή φαρμακευτικής αγωγής.

Η θεραπεία περιλαμβάνει ηλεκτρικά ρεύματα που περνούν μέσω του εγκεφάλου, γενικά σε ασθενείς που βρίσκονται κάτω από αναισθησία. Τα κύματα πυροδοτούν μια κρίση παροξυσμού, που δίνει θεραπευτικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, η θεραπεία με ηλεκτροσόκ φαίνεται επίσης ότι προκαλεί απώλεια μνήμης και αποπροσανατολισμό σε ορισμένους ασθενείς.

Ο δρ Τζεφ Δασκαλάκης πρωταγωνιστεί στη δοκιμή μιας πιο σύγχρονης και πιθανώς πιο ασφαλούς προσέγγισης από τη θεραπεία με ηλεκτροσόκ, η οποία ονομάζεται μαγνητική θεραπεία επιληπτικών κρίσεων. Ο κ. Δασκαλάκης δηλώνει ότι η νέα μέθοδος έχει αποδειχθεί πως παρέχει τα ίδια οφέλη με τη θεραπεία του ηλεκτροσόκ χωρίς να βλάπτει τη μνήμη των ασθενών.

«Καθώς είμαστε ένα από τα λίγα κέντρα στη Βόρεια Αμερική και στον κόσμο, που εφαρμόζουμε αυτή την πρωτοποριακή θεραπεία, αισθανόμαστε μια τεράστια συγκίνηση γιατί σπάζουμε ένα φράγμα στην ψυχιατρική», δήλωσε ο δρ Δασκαλάκης σε συνέντευξη Τύπου.

Η μαγνητική θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση μαγνητικών πηνίων που τοποθετούνται στο κεφάλι του ασθενούς και ενεργοποιούνται. Οι μαγνητικοί παλμοί διεισδύουν σε επιλεγμένες περιοχές του εγκεφάλου. «Χτυπάμε τον στόχο», εξήγησε ο δρ Δασκαλάκης, επισημαίνοντας ότι η θεραπεία στοχεύει σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην κατάθλιψη. Η πειραματική θεραπεία έχει ήδη δοκιμαστεί σε 20 άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, και οι ερευνητές σχεδιάζουν να τη δοκιμάσουν σε άλλους 200 ασθενείς.

Οι ερευνητές λένε ότι έχουν δει θετικά αποτελέσματα σε ασθενείς που έχουν δοκιμάσει τη θεραπεία μέχρι σήμερα. Αυτό που εντοπίζουν είναι ότι οι ασθενείς παρουσιάζουν βελτίωση, χωρίς σχεδόν καμία γνωστική εξασθένηση, ισχυρίζονται οι ερευνητές. Περίπου το 50% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε μαγνητική θεραπεία επιληπτικών κρίσεων έχουν ανταποκριθεί θετικά στη θεραπεία, δήλωσε ο κ. Δασκαλάκης.Το νέο Κέντρο Θεραπευτικής Παρέμβασης του Εγκεφάλου θα αρχίσει να προσφέρει τη μαγνητική θεραπεία επιληπτικών κρίσεων από τις 13/11 στο Μόντρεαλ.



Στην υγειά σας!!!
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Πάρτε την ζωή στα χέρια σας!


Η Avon είναι η ηγέτιδα εταιρεία στην κατευθυνόμενη πώληση από το 1886 και η πιο αναγνωρίσιμη μάρκα ομορφιάς παγκοσμίως, τόσο στον τομέα περιποίησης επιδερμίδας και αντιγήρανσης, όσο και στο μακιγιάζ με τη συνεχή ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων.

Η Avon νοιάζεται για τις γυναίκες κάθε κουλτούρας και ηλικίας -όχι απλά ως καταναλώτριες και Αντιπροσώπους- αλλά ουσιαστικά ως ανθρώπους. Πιστεύει στην προσφορά κοινωνικού έργου στις γυναίκες και το περιβάλλον στο οποίο ζουν και εργάζονται, με στόχο όχι μόνο την οικονομική τους ευημερία, αλλά επίσης την υγεία και την ασφάλειά τους.

Πάνω από 6 εκατομμύρια Αντιπρόσωποι προωθούν τα προϊόντα της με τα πιο καινοτόμα εργαλεία μάρκετινγκ και πωλήσεων. Από την πώληση πρόσωπο με πρόσωπο, μέχρι την ηλεκτρονική παραγγελιοληψία, η Avon κάνει εύκολη την προσπάθεια για επιτυχία, προσωπική καταξίωση και κέρδη!

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα Αντιπροσώπων Avon μπορεί να γίνει πολύ εύκολα online κάνοντας κλικ εδώ !!!



Στην υγειά σας!!!

Bρείτε γιατρό και κλείστε ραντεβού online ... anytime!!!


Ο κλιματισμός στο γραφείο ή στο πλοίο σας έκανε να αρρωστήσετε καλοκαιριάτικα ή μήπως ο πονόδοντος από τα παγωτά αποκάλυψε τις καλοκαιρινές σας «ευαισθησίες»;
Ίσως σκέφτεστε την τελευταία φορά που αποφασίσατε να κλείσετε ραντεβού με ένα γιατρό και είστε ήδη έτοιμοι να τα παρατήσετε πριν καν αρχίσετε! Φταίει που πήρατε τηλέφωνο δύο και τρεις γιατρούς μέχρι να βρείτε κάποιον που να έχει το πολυπόθητο ραντεβού ΕΟΠΥΥ και να αρπάξετε την ευκαιρία από τα μαλλιά; Φταίει που είχατε κλείσει ραντεβού με κάποιο γιατρό, αλλά δεν γνωρίζατε τίποτε για εκείνον και αυτό σας δημιουργούσε ανασφάλεια;
Μήπως τελικά θέλετε να απλουστεύσετε τη ζωή σας;
Τώρα μια νέα υπηρεσία στο διαδίκτυο, ήρθε για να φέρει την ανατροπή στο χώρο της υγείας και να κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη!
Με το DoctorAnytime.gr μπορείτε πλέον να κλείνετε online ραντεβού με τον γιατρό της επιλογής σας γρήγορα και εύκολα. Το κλείσιμο ραντεβού γίνεται μια απλή διαδικασία 3 βημάτων, που μπορείτε να κάνετε... anytime!
  1. Βρίσκετε το γιατρό που επιθυμείτε βάσει 1-3 βασικών κριτηρίων: Ειδικότητα, Περιοχή και Ασφάλεια.
  2. Συγκρίνετε τα προγράμματα και το προφίλ των γιατρών για να βρείτε αυτόν που προτιμάτε (το πρόγραμμά τους εμφανίζεται σε πραγματικό χρόνο).
  3. Κλείνετε το ραντεβού με το γιατρό online και εντελώς δωρεάν!
Τόσο απλά, τόσο άμεσα, χωρίς να χάνετε χρόνο αλλά ούτε την ηρεμία σας! Με την online υπηρεσία DoctorAnytime.gr, μπορείτε:
·         Να κλείσετε ραντεβού online, 24 ώρες το 24ωρο και όχι μόνο τις ημέρες και ώρες που δέχεται ο κάθε ιατρός
·         Να επιλέξετε γιατρό από μία μεγάλη βάση που περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις ειδικότητες γιατρών στην Αττική. Μέσα από το ολοκληρωμένο προφίλ του γιατρού, μπορείτε να δείτε φωτογραφίες του ίδιου, το ιατρείο του, τις παρεχόμενες υπηρεσίες του με στοιχεία κόστους καθώς και στοιχεία του βιογραφικού του αλλά και χρήσιμες πληροφορίες και άρθρα γύρω από το αντικείμενο της εξειδίκευσής του.
·         Να κλείσετε ραντεβού «εδώ και τώρα», επιλέγοντας το πιο άμεσο από τα διαθέσιμα ραντεβού των ιατρών στην περιοχή που επιθυμείτε
Την επόμενη φορά που θα χρειαστείτε ένα γιατρό, μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε το DoctorAnytime.gr.




Στην υγειά σας!!!


Ανοικτή Εκδήλωση με θέμα: ‘Πρώτες Βοήθειες στους Χώρους Εργασίας’



Aνοικτή εκδήλωση με θέμα: «Πρώτες Βοήθειες στους Χώρους Εργασίας» ( First Aid in the Workplace), διοργανώνουν την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012, ώρα 19:00 - 21:00 Η Σχολή Μηχανικών και το Τμήμα Παιδαγωγικών του Mediterranean College, στο Lecture Hall του Κολλεγίου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Τμήματος Εκπαίδευσης του Σώματος Σαμαρειτών & Διασωστών Αθήνας.

Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής και ενημερωτικό υλικό. Απευθύνεται σε Μηχανικούς, Τεχνικούς Δομικών Έργων, Παιδαγωγούς καθώς και στο ευρύ κοινό, εφόσον ατυχήματα συμβαίνουν συχνά σε οποιοδήποτε εργασιακό περιβάλλον.

Η είσοδος είναι ανοικτή για το ευρύτερο κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: τηλ. 210 8899600 , και στο  e-mail: info@medcollege.edu.gr
Στην υγειά σας!!!

Ξένια Καραγεώργη

Χωρίς φάρμακα για AIDS το 'Τζάνειο'!


Αδυναμία χορήγησης αντιρετροϊκών φάρμακων σε ασθενείς με AIDS το 'Τζάνειο' Νοσοκομείο!

Αυτό αναφέρει στο έγγραφό του προς το υπουργείο Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) , ο εκτελών χρέη διοικητή του νοσοκομείου, διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Στέφανος Φούσας.

'Το Τζάνειο νοσοκομείο αδυνατεί να χορηγήσει αντιρετροϊκά φάρμακα στους ασθενείς που παρακολουθούνται στη Μονάδα Λοιμώξεων, λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού, οπότε δεν είναι δυνατή η παραγγελία φαρμάκων!' αναφέρει ο κ. Φούσας, για να σημειώσει:

'Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούμε για να μη διακοπεί η χορήγηση φαρμάκων στους ασθενείς με HIV λοίμωξη, που θα είχε ως συνέπεια την επιβάρυνση της υγείας τους καθώς και της δημόσιας Υγείας και θα επιβαρύνει μακροπρόθεσμα το κόστος θεραπείας'.



Στην υγειά σας!!!

Ξένια Καραγεώργη

Nomophobia: μήπως πάσχεις και εσύ;



Σίγουρα ο καθένας μας έχει τουλάχιστον από μια συσκευή κινητού τηλεφώνου και ίσως ένα ποσοστό εξ ημών πάσχει από μια νέα φοβία εντελώς καινούρια στον χώρο της ψυχολογίας. Μια νέα φοβία που ήρθε τα τελευταία χρόνια και θα μας απασχολήσει για πάρα πολλά στο μέλλον .
Μήπως σας λούζει κρύος ιδρώτας και στην ιδέα ότι θα μείνετε χωρίς κινητό τηλέφωνο.
Μήπως αγχώνεστε ότι θα εξαντληθεί η μπαταρία του κινητού σας έως να βρεθείτε σε πηγή φόρτισης.
Και εν τέλει μήπως ακόμα και στη ιδέα ότι θα πρέπει για μερικές ημέρες να μείνετε χωρίς κινητό σας τρομοκρατεί.
Τότε ίσως πρέπει να εξετάσετε ότι μπορεί να πάσχετε από την νέα φοβία του αιώνα της τεχνολογίας : από Nomophobia , συντομογραφία των αγγλικών λέξεων : Νο Mobile Phone Phobia.
 Eίναι η τεχνολογική φοβία της έλλειψης κινητού τηλεφώνου.  Μια φοβία που με ταχύτατους ρυθμούς σαρώνει τον Δυτικό κόσμο της τεχνολογίας των gadget και την οποία έχουμε αποκτήσει και στην Ελλάδα.
Ποιες είναι οι ενδείξεις με τις οποίες πρέπει να ανησυχήσουμε ότι ίσως πάσχουμε από αυτή την νέα φοβία ;
1.      Αδυναμία να κλείσουμε το κινητό μας ακόμα και κατά την διάρκεια του ύπνου.
2.      Ο μανιώδης έλεγχος ειδοποιήσεων νέων μηνυμάτων, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αναπάντητων κλήσεων.
3.      Να έχουμε συνέχεια συνδεδεμένο το κινητό τηλέφωνο σε πηγή φόρτισης από τον φόβο μήπως μείνουμε από μπαταρία.
4.      Να πηγαίνουμε ακόμα και στο μπάνιο με το κινητό.
Σε έρευνα που δημιουργήθηκε, για την χρήση κινητών τηλεφώνων, από την Βρετανική εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας SecurEnvoy διαπιστώθηκαν τα εξής :
·        το 66% των βρετανών που έλαβαν μέρος φοβούνται μήπως χάσουν το κινητό τους ή το αποχωριστούν για οποιοδήποτε λόγο
·        Το 41% παραδέχεται ότι έχει παραπάνω από ένα κινητά.
·        Το 70%  των γυναικών έχουν την φοβία απώλειας ή αποχωρισμού του κινητού τους , ενώ το ποσοστό των αντρών είναι 61%.
·        Όμως , οι άντρες υπερτερούν σε ποσοστό 47% , έναντι 36% στην κατοχή τουλάχιστον δυο κινητών .
Ποιες είναι όμως οι ηλικιακές ομάδες εθισμού στην χρήση κινητών τηλεφώνων;
Στους νέους 18-24 ετών το 77%  είναι περισσότερο εθισμένοι στην χρήση κινητού τηλεφώνου, ενώ ακολουθούν οι ηλικιακές ομάδες 25-34 ετών κατά ποσοστό 68% . Καθόλου απίθανο , αν αναλογιστούμε ότι αυτές οι ηλικιακές ομάδες μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν στην χρήση των κινητών τηλεφώνων την τελευταία δεκαπενταετία , δηλαδή στην εποχή έξαρση πωλήσεως και χρήσεως των κινητών .
Η έρευνα τέλος των Βρετανών έδειξε πως οι χρήστες ελέγχουν το κινητό τους κατά μέσο όρο 34 φορές την ημέρα. Ωστόσο, παρόλο που το 49% των ερωτηθέντων, όπως είπαν, ενοχλούνται εάν κάποιος ελέγξει τα μηνύματά τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους, οι περισσότεροι δεν βάζουν καμία ρύθμιση ασφαλείας, ενώ μόνο το 46% χρησιμοποιεί κάποιον κωδικό για να διασφαλίσει την ιδιωτικότητα του τηλεφώνου του.
Η  ασπίδα σε τέτοιους είδους ψυχαναγκασμούς και εθισμούς  είναι να κατανοήσουμε ότι κάθε τεχνολογικό προϊόν πρέπει να αντιμετωπίζεται και να χρησιμοποιείται ως εργαλείο διευκόλυνσης της καθημερινής ζωής μας. Και έως εκεί…

 Στην υγειά σας!!!

Με ... μπαλώματα λειτουργούν τα νοσοκομεία



Δανεικοί γιατροί, κλινικές που λειτουργούν σαν τον ... δακτύλιο (όταν έχουν γιατρό λειτουργούν, όταν δεν έχουν κατεβάζουν ρολά) και σημαντικές ελλείψεις σε εργαζόμενους, ιατρικό προσωπικό αλλά και υγειονομικό υλικό.
Αυτό είναι το σκηνικό που αποτυπώνει την κατάσταση του ΕΣΥ στο Λασίθι. Όχι σε ένα, όχι σε δύο, αλλά και στα τρία μεγάλα δημόσια νοσοκομεία του ανατολικότερου νομού της Κρήτης, η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας ... συνοδεύεται με την κατάρρευση της λειτουργίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ξεσπώντας οργή σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία που είναι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

Την Τετάρτη βγήκαν στους δρόμους φορείς και κάτοικοι της Σητείας, ακολούθησαν χθες οι πολίτες του Αγίου Νικολάου και αύριο, τον ... χορό των κινητοποιήσεων για τις ανύπαρκτες παροχές φροντίδας στο Λασίθι, κλείνουν κάτοικοι της Ιεράπετρας. Ο ξεσηκωμός της κοινωνίας έχει έναν κοινό παρανομαστή. Τη δημόσια υγεία. Το πρόβλημα στελέχωσης των νοσοκομείων καλύπτεται το τελευταίο διάστημα με ... μπαλώματα. Λείπει καρδιολόγος από τη Σητεία;

Το κενό καλύπτεται από τον Άγιο Νικόλαο, με αποτέλεσμα όμως το νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου να κλείνει την αντίστοιχη κλινική του, επειδή έχει έλλειψη σε καρδιολόγο! Αυτός ο φαύλος κύκλος έχει προκαλέσει οργή στην τοπική κοινωνία που όταν αρρωστήσει ελπίζει ο αρμόδιος γιατρός να βρίσκεται στη θέση του και να μην τον έχουν μεταφέρει σε άλλο νοσοκομείο, οπότε θα πρέπει να ... ταξιδέψουν, στην κυριολεξία λόγω του οδικού δικτύου για τις πρώτες βοήθειες.

Απόβαση

Κάτοικοι της Σητείας ετοιμάζουν απόβαση στο Ηράκλειο εκδηλώνοντας με τον τρόπο αυτό την αντίδρασή τους στα σχέδια υποβάθμισης του νοσοκομείου τους. Όπως τονίστηκε στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο δήμο με τη συμμετοχή εκπροσώπων και φορέων της περιοχής είναι επιβεβλημένη η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας. Έτσι την Δευτέρα 26/11 οι Σητειακοί πραγματοποιούν πορεία διαμαρτυρίας στην ΔΥΠΕ και την Περιφέρεια Κρήτης. Ο δήμος Σητείας θα ενοικιάσει λεωφορεία για τη μεταφορά των διαμαρτυρόμενων.




Στην υγειά σας!!!

Πηγή: prismanews.gr

ΕΟΠΥΥ: Υπό διερεύνηση η έκδοση - εκτέλεση 200.000 συνταγών


Χιλιάδες συνταγές εμφανίζονται να έχουν εκτελεστεί τον Αύγουστο, παρόλο που φέρουν ημερομηνία έκδοσης τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με καταγγελία του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Λευτέρη Παπαγεωργόπουλου...

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε στη διάρκεια τυχαίου ελέγχου και βρίσκεται υπό διερεύνηση, ενώ έχει ζητηθεί και η παρέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να ερευνηθεί εάν κάποιος παραβίασε τα αρχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΥΚΑ).
«Πιθανότατα να οφείλεται σε τεχνικό λάθος», ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο κ. Παπαγεωργόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι οι 200.000 αυτές συνταγές, που προέρχονται από φαρμακεία απ' όλη την Ελλάδα, δεν θα πληρωθούν μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.
Εύχομαι να να πρόκειται για λάθος της μηχανογραφικής υπηρεσίας, δήλωσε, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Μega, «δεν μπορώ να πιστέψω ότι φταίνε γιατροί κυρίως και δευτερευόντως φαρμακοποιοί...».
Για τεχνικό λάθος στην ΗΔΥΚΑ έκανε λόγο και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Θεόδωρος Αμπατζόγλου, συμπληρώνοντας πως το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης «δεν θα επέτρεπε την εκτέλεση των συγκεκριμένων συνταγών». 
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως εφόσον αποδειχθεί ότι πρόκειται για απάτη, στην οποία έχουν συμμετοχή γιατροί ή φαρμακοποιοί, «πρέπει να τους πάρουμε κεφάλια».
Ο κ. Αμπατζόγλου θα έχει σήμερα συνάντηση με εκπροσώπους του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να διευκρινιστεί τι ακριβώς έχει συμβεί.



Στην υγειά σας!!!

Πηγή: tro-ma-ktiko.blospot

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Όταν η μόδα ... βλάπτει την υγεία.


H μόδα έχει μακρά παράδοση στην ταλαιπωρία! Από τους μεταλλικούς δακτυλίους που χρησιμοποιούσαν κάποιες φυλές της Αφρικής για να μακρύνει ο λαιμός των γυναικών, τους επιδέσμους με τους οποίους έδεναν σφιχτά τα πόδια τους οι γκέισες για να γίνουν λεπτά και κομψά, αλλά και τους ασφυκτικούς κορσέδες της βικτοριανής εποχής έως σήμερα, πολλά πράγματα άλλαξαν στα ντεφιλέ της μόδας. Ωστόσο, και σήμερα η μόδα όχι μόνο συνεχίζει να μας... ταλαιπωρεί, αλλά συχνά γίνεται και ανθυγιεινή. Τα στενά μπλουτζίν, τα σέξι εσώρουχα, τα ψηλά τακούνια, αλλά και πολλές ακόμα από τις... μοδάτες επιλογές μας, μπορεί να βλάψουν την υγεία μας. 





 

Στενά τζιν και εσώρουχα: Τα στενά τζιν παντελόνια, που δεν έχουν καμιά ελαστικότητα, ταλαιπωρούν το φλεβικό μας σύστημα, επειδή πιέζουν το επιφανειακό φλεβικό δίκτυο και επιβραδύνουν ή εμποδίζουν την επιστροφή του φλεβικού αίματος. Αυτού του είδους τα παντελόνια επιταχύνουν την έλευση της φλεβικής νόσου σε αυτούς που έχουν την προδιάθεση ή επιδεινώνουν μια ήδη εγκατεστημένη φλεβική νόσο. 
• Τα στενά χαμηλοκάβαλα παντελόνια, ειδικά τα δερμάτινα, μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα των ανδρών, γιατί υπερθερμαίνουν τους όρχεις, μειώνοντας έτσι την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, επομένως και την ποιότητά τους. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να έχουν και τα στενά σλιπάκια, τα οποία πιέζουν τους όρχεις ασφυκτικά στο σώμα. 
• Oι σφιχτοί κορσέδες και τα καλσόν που σφίγγουν πάνω στην περιφέρεια και φορούν συχνά οι γυναίκες για καλλίγραμμη σιλουέτα, ενδέχεται, αν χρησιμοποιούνται συστηματικά, να προκαλέσουν ατροφία των μυών της κοιλιάς. 
Τι να κάνετε: Προτιμάτε τα αεράτα ρούχα και εσώρουχα και αποφεύγετε να φοράτε πολλές ώρες τα στενά παντελόνια ή φροντίστε τουλάχιστον να αγοράσετε το σωστό μέγεθος. Για να καταλάβετε αν είναι το νούμερό σας, πρέπει να μπορείτε να σκύβετε με άνεση όταν το δοκιμάζετε. Αν νιώθετε ότι σας πιέζει πολύ στους μηρούς ή στους γλουτούς σας, δοκιμάστε ένα νούμερο μεγαλύτερο. Μην επιλέγετε, επίσης, καλσόν με στενό λαστέξ στην περιφέρεια και αποφεύγετε τη συνεχή χρήση του κορσέ. Για τους άνδρες, τα καλύτερα εσώρουχα είναι αυτά που σφίγγουν στο πόδι και είναι άνετα μπροστά. 

Συνθετικά ρούχα: Με τα συνθετικά ρούχα το σώμα ιδρώνει περισσότερο. Ταυτόχρονα, τα συνθετικά υφάσματα δεν απορροφούν την υγρασία, αλλά τη συγκρατούν και τη συντηρούν, με αποτέλεσμα το περιβάλλον υγρασίας που δημιουργείται να ευνοεί τις συνθήκες για ανάπτυξη μυκήτων και άλλων μικροοργανισμών. Επίσης, οι διάφορες νέες ουσίες που χρησιμοποιούνται σήμερα στα υφάσματα μπορεί να προκαλέσουν δερματίτιδα εξ επαφής, που εκδηλώνεται με ερυθρότητα, οίδημα και φυσαλίδες, μέχρι και αλλεργική δερματίτιδα. Δερματίτιδα εξ επαφής ενδέχεται να προκληθεί και από το καουτσούκ που χρησιμοποιείται σε ορισμένα ρούχα, από το χρώμιο που υπάρχει στα δερμάτινα, από το νικέλιο που υπάρχει σε κουμπιά, φερμουάρ και σήματα ρούχων, καθώς και από τα ελαστικά ρούχα εξαιτίας του ελαστικού που περιέχουν. 
Τι να κάνετε: Επιλέγετε βαμβακερά ρούχα, που επιτρέπουν στο σώμα να αερίζεται και εμποδίζουν την αύξηση της θερμότητας και της υγρασίας. Αποφεύγετε κυρίως τα στενά συνθετικά εσώρουχα, γιατί είναι κολλητά πάνω στο δέρμα και αυξάνουν ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες εμφάνισης δερματικών ερεθισμών. 

Στρινγκ: Μπορεί τα στρινγκ να είναι στη μόδα, αλλά είναι και πολύ επικίνδυνα για την πρόκληση μολύνσεων και ερεθισμών στην ευαίσθητη περιοχή. Με την τριβή ερεθίζουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων και προκαλούν ερεθισμό, κνησμό ακόμα και μικρές φλεγμονές και αμυχές. Συχνά μετακινούνται και μπορεί, αν δεν εφαρμόζουν τέλεια στο σώμα μιας γυναίκας, το πίσω μέρος να μετακινηθεί προς τα εμπρός και να μεταδοθούν βακτήρια, προκαλώντας λοιμώξεις. Άλλο ένα μειονέκτημά τους είναι ότι αφήνουν εκτεθειμένα τα γεννητικά όργανα και την περιοχή του πρωκτού, με αποτέλεσμα οι περιοχές αυτές να «τραυματίζονται» από την τριβή της ραφής των παντελονιών. Ειδικά όταν φοριούνται με μίνι φούστες, οι ευαίσθητες περιοχές έρχονται σε άμεση επαφή με καθίσματα και μικρόβια. 
Τι να κάνετε: Τα εσώρουχα είναι φτιαγμένα για να προστατεύουν τις ευαίσθητες περιοχές και αυτό το πετυχαίνουν καλύπτοντάς τις. Αποφεύγετε, λοιπόν, να φοράτε στρινγκ συστηματικά, ειδικά αν είστε επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις, τις κυστίτιδες και τις κολπίτιδες. 

Σουτιέν με μπανέλες: Η συστηματική χρήση πολύ σφιχτών σουτιέν, ειδικά αυτών με τις μπανέλες, μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στήθος, στην πλάτη, πεπτικές ενοχλήσεις και σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και δυσκολία στην αναπνοή, επειδή σφίγγουν και πιέζουν προς τα κάτω το διάφραγμα. Ερευνητές, μάλιστα, εξετάζουν και το ενδεχόμενο να δημιουργούν προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, και ερευνούν την πιθανότητα να επηρεάζουν τη ροή του αίματος από και προς τους μαστούς. 
Τι να κάνετε: Nα φοράτε το σωστό νούμερο σουτιέν. Μελέτες έχουν δείξει ότι το 90% περίπου των γυναικών φορούν λάθος νούμερο. Να ανανεώνετε τα σουτιέν σας κάθε χρόνο. Ένας τρόπος να ξέρετε αν φοράτε το σωστό νούμερο σουτιέν είναι να το κουμπώσετε στη μεσαία θέση και να περάσετε το δάχτυλό σας κάτω από την μπρατέλα. Αν χωράει ίσα-ίσα, σημαίνει ότι είναι το νούμερό σας. 

Καλσόν: Τα νάιλον καλσόν εμποδίζουν το δέρμα να αερίζεται σωστά, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για ανάπτυξη μυκήτων. Μπορεί, επίσης, όταν είναι πολύ στενά και κοντά, να ευνοήσουν την είσοδο νυχιών μέσα στο δέρμα. 
Τι να κάνετε: Να επιλέγετε το σωστό μέγεθος καλσόν. Είναι σημαντικό να μη νιώθετε τα δάχτυλά σας να ασφυκτιούν. Επίσης, όταν το φοράτε, φροντίστε να τραβάτε προς τα έξω τα σημεία που ακουμπούν στα δάχτυλα, ώστε να τους δημιουργείτε χώρο να τεντώνονται. 



Για να έχει το βήμα μας ελαστικότητα και σταθερότητα και το σώμα μας σωστή στήριξη, πρέπει το πόδι μας να στηρίζεται σε τρία σημεία: στη φτέρνα, στο μεγάλο και στο μικρό δάχτυλο. Η χρήση όμως ακατάλληλων υποδημάτων προκαλεί διάφορα προβλήματα. Τα ψηλά και στυλάτα ψηλοτάκουνα παπούτσια είναι πιθανό να βλάψουν το πέλμα, αλλά και τα ίδια τα δάχτυλα. Η ανύψωση της φτέρνας, που συνεπάγεται η χρήση ενός ψηλοτάκουνου υποδήματος, μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση των δαχτύλων και δυσμορφίες των αστραγάλων. Η μεταφορά όμως του κέντρου βάρους από τη φτέρνα στα ακροδάχτυλα έχει επιπτώσεις και σε άλλες αρθρώσεις του σώματος, όπως στα γόνατα. Η καθημερινή τους πολύωρη χρήση μπορεί να προκαλέσει οσφυαλγία λόγω της καταπόνησης των μυών της μέσης, κάτι που γίνεται εντονότερο στις παχύσαρκες γυναίκες. Με τα ψηλά τακούνια περιορίζεται στο μισό και το εμβαδόν στήριξης του ποδιού, με αποτέλεσμα την αστάθεια στο βάδισμα. Κατά συνέπεια, αυξάνεται ο κίνδυνος για πρόκληση διαστρεμμάτων (το 80% περίπου των διαστρεμμάτων οφείλεται στα τακούνια) και καταγμάτων. Επιπλέον, τα ψηλά τακούνια δυσχεραίνουν την επιστροφή του φλεβικού αίματος, γιατί δεν επιτρέπουν στους μυς της κνήμης να λειτουργήσουν σωστά την ώρα της βάδισης. Τα δε μυτερά παπούτσια που πιέζουν τα δάχτυλα δημιουργούν κάλους. Τα σκληρά υποδήματα δημιουργούν πληγές και τα κλειστά που δεν αερίζονται μπορεί να προκαλέσουν μυκητιάσεις. 
Τι να κάνετε: Μη φοράτε ψηλά τακούνια σε καθημερινή βάση και για πολλή ώρα. Γενικά, το τακούνι δεν πρέπει να ξεπερνά τους 4 πόντους ύψος. 


Η πιο συνηθισμένη αλλοίωση που παρατηρείται στα νύχια από τα βερνίκια νυχιών είναι η δυσχρωμία. Τα πολύ έντονα χρώματα (κυρίως το σκούρο κόκκινο και καφέ) μπορεί να κιτρινίσουν τα νύχια. Επίσης, το συχνό βάψιμο των νυχιών μπορεί να προκαλέσει απώλεια της στιλπνότητάς τους ενώ, από τα διαλυτικά που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση του χρώματος, τα νύχια αφυδατώνονται, ξεφλουδίζουν και λεπταίνουν. Κατά την περιποίηση των νυχιών σας, αποφεύγετε να αφαιρείτε τα πετσάκια, γιατί μπορεί να τραυματιστεί η μήτρα του νυχιού και να προκληθούν μολύνσεις. 
• Τα τεχνητά νύχια απαιτούν για την εφαρμογή τους μια διαδικασία απλή και ανώδυνη, αλλά όχι και ακίνδυνη, αφού μπορεί να βλάψουν τα φυσικά σας νύχια. Οι αλλοιώσεις που συνήθως προκαλούνται είναι: • Ανώμαλη επιφάνεια του φυσικού νυχιού που εμφανίζει ακρολοφίες και απολέπιση, • ονυχόλυση (εμφάνιση μικροδιαβρώσεων, αυλακώσεων και εύκολο σπάσιμο του νυχιού), • φλεγμονή στη μήτρα (τη λευκή περιοχή) του νυχιού. (Όλες οι παραπάνω αλλοιώσεις αντιμετωπίζονται όταν ακολουθείται έγκαιρα κατάλληλη θεραπεία.) Πριν βάλετε τεχνητά νύχια, επισκεφτείτε ένα δερματολόγο για να ελέγξει την κατάσταση των νυχιών σας. Αν τα νύχια σας έχουν ήδη κάποιο πρόβλημα, όπως ονυχομυκητίαση, ψωρίαση κλπ., τότε η χρησιμοποίηση τεχνητών νυχιών αντενδείκνυται. Αν είναι υγιή και αποφασίσετε να βάλετε τεχνητά νύχια, πρέπει τουλάχιστον να τα αφαιρείτε συχνά, προκειμένου να ελέγχετε την κατάσταση των φυσικών σας νυχιών. 


Βαφές μαλλιών: Τα μαλλιά μας φαίνεται πως είναι τα πιο ταλαιπωρημένα σημεία του σώματός μας από τη μόδα. Η επεξεργασία τους με διάφορες μεθόδους δημιουργεί αρκετά προβλήματα στις τρίχες. Για παράδειγμα, η αλλαγή των ίσιων μαλλιών σε κατσαρά (περμανάντ) θεωρείται η πιο βλαβερή κοσμητική διαδικασία στο κομμωτήριο, γιατί αλλάζει η χημική δομή της τρίχας και συχνά παρατηρούνται παρενέργειες στις τρίχες και στο δέρμα. Από την άλλη, οι μόνιμες βαφές μαλλιών επηρεάζουν την υγεία των μαλλιών. Η τρίχα συνήθως γίνεται σκληρή, αφυδατωμένη και θαμπή. Παράλληλα, μπορεί να προηγηθεί κνησμός και ερυθρότητα στο τριχωτό της κεφαλής. Η βασική ουσία που περιέχεται στις περισσότερες μόνιμες βαφές, η παραφαινυλοδιαμίνη (ισχυρό αλλεργιογόνο), μπορεί να δημιουργήσει αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής. 
Τι να κάνετε: • Πριν την εφαρμογή βαφής στα μαλλιά σας, κάντε μια δοκιμή στο χέρι σας, για να δείτε αν θα σας προκαλέσει ερεθισμό. 
• Προτιμάτε να κάνετε ανταύγειες αντί για βαφή, γιατί ξεκινούν πιο χαμηλά από τη ρίζα των μαλλιών και δεν γίνονται τόσο συχνά. 
• Μη βάφετε τα μαλλιά σας όταν έχουν υποστεί άλλη χημική επεξεργασία (π.χ. ίσιωμα με χημικές ουσίες, περμανάντ κλπ.). 
• Μη βάφετε τα μαλλιά σας αν έχετε κάποιο πρόβλημα στο τριχωτό της κεφαλής, π.χ. ψωρίαση, έκζεμα, σμηγματόρροια κλπ. Συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας. 
• Προτιμάτε τις φυσικές βαφές και τα χρωμοσαμπουάν που περιέχουν χαμομήλι, χένα ή εκχύλισμα από καρυδόφυλλα. Είναι πιο ήπια σε σχέση με άλλες τριχοβαφές. 
• Μετά το βάψιμο των μαλλιών σας, να λούζεστε με ήπια και ελαφρώς όξινα σαμπουάν με pH περίπου στο 5,5. 


 
Oι πρόσθετες τούφες μαλλιών που μπαίνουν στα μαλλιά ταλαιπωρούν αρκετά τις τρίχες, γιατί η διαδικασία της προσθήκης τους με κόλλα και αργότερα η αφαίρεσή τους σπάει τις τρίχες και κάποιες από αυτές τις καταστρέφει. Το τράβηγμα των μαλλιών για την εφαρμογή, αλλά και την αφαίρεση του εξτένσιον, αν δεν γίνει με ιδιαίτερη προσοχή, μπορεί να δημιουργήσει προϋπόθεση για την εμφάνιση τριχόπτωσης.



Η μόδα εδώ και χρόνια μάς έχει επιβάλει το μακιγιάζ. Είναι το μόνο πράγμα που δεν φεύγει ποτέ από τη μόδα και μόνο τα χρώματα και οι αποχρώσεις αλλάζουν κατά καιρούς. Oι γυναίκες, όμως, που χρησιμοποιούν προϊόντα μακιγιάζ σε καθημερινή βάση κινδυνεύουν να παρουσιάσουν κάποιες δερματίτιδες λόγω των διάφορων συνθετικών συστατικών και συντηρητικών που περιέχουν. O κίνδυνος μάλιστα γίνεται ακόμα μεγαλύτερος όταν αναμειγνύετε τα διάφορα προϊόντα. Σύμφωνα με επιστήμονες, πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν περισσότερα από 20 διαφορετικά καλλυντικά προϊόντα ημερησίως και ακόμα περισσότερες χρησιμοποιούν προϊόντα μακιγιάζ των οποίων η ημερομηνία λήξης έχει παρέλθει. Προϊόντα όμως που έχουν λήξει -ειδικά το κραγιόν και η μάσκαρα- αποτελούν πολύ καλές «κατοικίες» για επιβλαβή βακτήρια. 
Τι να κάνετε: • Να προτιμάτε τα υποαλλεργικά προϊόντα και να τα προμηθεύεστε από φαρμακεία ή εγκεκριμένα καταστήματα καλλυντικών. 
• Να επιλέγετε αυτά που ταιριάζουν στον τύπο του δέρματός σας. 
• Να μην αναμειγνύετε πολλά προϊόντα μαζί, γιατί αυξάνετε τις πιθανότητες αλλεργικών αντιδράσεων.



Προσοχή στο κρικάκι!

Η έκφραση «Τρύπα μου τη μύτη» έχει χάσει πια τη σημασία της, αφού σήμερα όχι μόνο δεν είναι απίθανο να τρυπήσει κανείς τη μύτη του, αλλά είναι και στη μόδα. Το piercing όμως κρύβει κινδύνους. Τα τρυπήματα σε διάφορα σημεία του σώματός μας μπορεί να έχουν δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία μας. Το 50% περίπου των τρυπημάτων χρειάζονται ιατρική φροντίδα λόγω οξέων μολύνσεων. 
• Εκτός από το στρασάκι που μπαίνει στη μύτη, ακόμα πιο επικίνδυνο είναι το να βάζει κανείς κρικάκι, γιατί η άκρη της μύτης σε περίπτωση μόλυνσης δεν τροφοδοτείται με αρκετό αίμα. 
• Το τρύπημα στο στόμα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, γιατί μπορεί να αναπτυχθούν μικρόβια. Επιπλέον, τα σκουλαρίκια στο στόμα μπορεί να δυσκολέψουν και την ομιλία. 
•Το σκουλαρίκι στο φρύδι μπορεί να αφήσει αντιαισθητικό σημάδι (ουλή), καθώς το δέρμα εκεί είναι πολύ λεπτό. 
• Τα τρυπήματα στην κοιλιά, στη γλώσσα και αλλού δημιουργούν ερεθισμούς, λοιμώξεις (π.χ. σταφυλόκοκκο), κοκκιώματα (σκληρά ογκίδια), αλλεργικές δερματίτιδες εξ επαφής 
από το ξένο σώμα που εισέρχεται στο δέρμα, μολύνσεις από τον ιό του έρπητα, των θηλωμάτων (HPV), ακόμη και μετάδοση ηπατίτιδας B ή C (άκρως επικίνδυνες). 
Τι να κάνετε: Καλό είναι να αποφεύγετε τις υπερβολές. Όσοι όμως το έχετε αποφασίσει, φροντίστε τουλάχιστον να είστε σίγουροι ότι αυτοί που θα σας το κάνουν τηρούν σχολαστικά τους κανόνες αντισηψίας. Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε ερεθισμό, κνησμό ή εμφάνιση πύου, αφαιρέστε το σκουλαρίκι και σπεύστε στο δερματολόγο.
Στην υγειά σας!!!